Jak investovat do stříbra?

Posted on 2 února, 2011
Filed Under Pro začínající investory | Leave a Comment

Stříbro můžete fyzicky koupit jako kov. Jako stříbrnou minci či slitek. Tento způsob investice je nejvíce rozšířený v USA, na Středním východě a v některých asijských zemích. V Evropě je tato forma investice do fyzického držení stříbra nejoblíbenější v severských státech.

U nás v České republice donedávna investoři upřednostňovali investice do zlata, ale z důvodu vývoje cen stříbra se tento stav pozvolna mění.

Investiční stříbrné mince mají obvykle hmotnost 1 trojské unce (1 oz = cca. 31,1 g). Jde především o hmotnost a ryzost stříbra. Zpracování nehraje příliš roli.

Slitky a cihly mohou být lité či ražené a jsou dostupné v různých hmotnostech. Hmotnost je v trojských uncích (10, 100, 1000), U nás občas i gramech (20, 100, 250, 500, 1000, 5000 gramů). Menší hmotnosti jsou obvykle ražené a větší lité.

Velké lité cihly jsou cenově výhodnější, menší ražené vypadají lépe.

Investiční mince je vždy označena mincovnou. Mezi nejznámější mincovny patří Silver Eagle (USA), Wiener Philharmoniker (Rakousko), Kookaburra (Austrálie) ale významné jsou i mnohé další.

Jiné způsoby investování do stříbra

Stříbro nemusíte přímo kupovat, můžete koupit např různé deriváty, nebo jiné nepřímé finanční nástroje. O tomto způsobu obchodování se zde však nebudeme zajímat.

Comments

Leave a Comment

If you would like to make a comment, please fill out the form below.

Name (required)

Email (required)

Webová stránka

Komentáře


Ceny stříbra